παθητικα κτιρια

Έως και 90% εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια

Το παθητικό κτίριο είναι ένα πρότυπο κατασκευής κτιρίων που εμφανίστηκε στην Ευρώπη τις αρχές τις δεκαετίας του 90 και μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 90% σε σχέση με μία τυπική κατασκευή. 

Οι ρίζες του  προέχονται από παρατηρήσεις κτιρίων και κατασκευών της αρχαιότητας. Εξετάστηκε δηλαδή ο τρόπος  που εκείνες οι κατασκευές εκμεταλλεύονταν το φυσικό περιβάλλον για θέρμανση και ψύξη.

Οι 5 βασικές αρχές του:

1) Ελαχιστοποίηση απωλειών με χρήση επαρκούς μόνωσης.

Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κάλυψη σχεδόν όλης της επιφάνειας του κτιρίου με μόνωση.

2) Μείωση απωλειών των κουφωμάτων και εκμετάλλευση της ενέργειας του ήλιου.

Ο προσανατολισμός του κτιρίου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή της θέσης και των διαστάσεων των κουφωμάτων με στόχο την εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας του ήλιου.  Εφαρμόζονται δηλαδή και ως ένα βαθμό οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Επίσης μεγάλη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο της τοποθέτησης του κουφώματος στα ανοίγματα των τοίχων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες για την αποφυγή υπερθέρμανσης του εσωτερικού χώρου, τοποθετούνται σκίαστρα, οι διαστάσεις των οποίων εξαρτώνται επίσης από τον προσανατολισμό του κτιρίου. 

Τέλος στα παθητικά κτίρια επιλέγονται μόνο πιστοποιημένα άριστης ποιότητας κουφώματα. 

3) Αυξημένη Αεροστεγανότητα

Το θέμα της αεροστεγανότητας είναι κάτι που δεν πολύ εξετάζεται στην χώρα μας. Αποτελεί όμως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς ένα κτίριο με μικρή αεροστεγανότητα σημαίνει απώλειες ενέργειας και αυτό με την σειρά του σημαίνει περιττή σπατάλη χρημάτων για θέρμανση και ψύξη. 

Από την εμπειρία μας έχουμε δει διαμερίσματα που ενώ έξω φύσαγε, μέσα ένιωθες ένα παγωμένο ρεύμα αέρα να διαπερνά το σώμα και οι κουρτίνες της μπαλκονόπορτας να ανεμίζουν.

Στο παθητικό κτίριο σφραγίζεται κάθε σχισμή και στο τέλος πριν την παράδοση του στον ιδιοκτήτη, πραγματοποιείται τεστ από πιστοποιημένο συνεργείο για να διαπιστωθεί ότι πληροί τα κριτήρια της μελέτης.

4) Ελαχιστοποίση των Θερμογεφυρών

Οι θερμογέφυρες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις κατασκευές και δυστυχώς δεν μπορούμε να το αποφύγουμε.

Στα παθητικά κτίρια όμως βάση των κατασκευαστικών τους προτύπων, επιτυγχάνεται ελαχιστοποίηση τους. 

5) Χρήση αερισμού με ανάκτησης θερμότητας

Με βάση των τεσσάρων παραπάνω αρχών επιτυγχάνεται σχεδόν μηδενισμός των θερμικών απωλειών. 

Με την πέμπτη ο εσωτερικός χώρος του κτηρίου αερίζεται επαρκώς με φρέσκο αέρα δημιουργώντας έτσι ένα υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης.

Παράλληλα γίνεται ανάκτηση της θερμότητας που παράγεται από τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού, πχ κουζίνα και καθιστικό  για την θέρμανση όλου του κτιρίου.

Τελική κατανάλωση ενέργειας

Το παθητικό κτήριο ορίζει ως μέγιστη κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου τον χρόνο, τις  15 kWh/m. Είναι ένα πολύ μικρό νούμερο σε σύγκριση με μία τυπική κατοικία που καταναλώνει τον χρόνο 130 kWh/m για θέρμανση και ψύξη.

Οι δεκαπέντε κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό τον χρόνο αντιστοιχούν σε μέγιστη κατανάλωση πετρελαίου 1.5 λίτρο ανά τετραγωνικό τον χρόνο. Δηλαδή για ένα κτίριο 100 m χρειάζεται 150 λίτρα πετρελαίου τον χρόνο για θέρμανση και ψύξη.

Γιατί να επιλέξετε Παθητικό Κτίριο;

Το παθητικό κτίριο είναι πραγματικά ο τρόπος δόμησης του μέλλοντος για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος.  Ήδη όλα τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα βάση των νέων Ευρωπαϊκών προδιαγραφών επιβάλλεται να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. 

Επιλέξτε και εσείς αυτόν τον τρόπο κατασκευής για να απολαμβάνετε όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει: