You are currently viewing Τέλος στην χρηματοδότηση νέων έργων φυσικού αερίου από την Ε.Ε.

Τέλος στην χρηματοδότηση νέων έργων φυσικού αερίου από την Ε.Ε.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. ζητούν τέλος στην χρηματοδότηση έργων μη καθαρής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Ιστορία

Μία σημαντική μάχη έχει δοθεί τους τελευταίους μήνες από ορισμένες χώρες της Ε.Ε ώστε να ενταχθούν τα έργα του φυσικού αερίου στην ατζέντα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία οι οποίες έχουν αναπτυγμένες υποδομές φυσικού αερίου αλλά το χαρακτηρίζουν ως μη καθαρό καύσιμο. Μάλιστα επικαλούνται το γεγονός ότι το “καύσιμο γέφυρα” θα καταστεί μη βιώσιμο καθώς έχει δρομολογηθεί διακοπή της χρήσης του στο μέλλον.

Από την αντίπαλη πλευρά, χώρες της Κεντρικής και Ν.Α Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Πολωνία προωθούν την ατζέντα του Φυσικού Αερίου μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στον τομέα αυτό και ειδικότερα μετά την απόφαση της Κομισιόν για ταχεία απολιγνιτοποίηση της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα οι παραπάνω χώρες αντιτάχθηκαν στην προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν με την οποία το φυσικό αέριο πλέον δεν χαρακτηρίζεται ως πράσινη επένδυση. Επίσης τονίζουν ότι μία παύση της χρηματοδότησης επενδύσεων στον τομέα, θα σημάνουν αυτομάτως και τερματισμό άλλων σημαντικών επενδύσεων στην επικράτεια τους που εξαρτώνται από αυτού του είδους την πηγή ενέργειας όπως πχ εργοστάσια.

Οι νέες αποφάσεις

Το συμβούλιο των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε αποφάσισε τον τερματισμό στήριξης νέων έργων φυσικού αερίου και πετρελαίου και θέσπισε υποχρεωτικά κριτήρια βιωσιμότητας για όλα τα έργα. Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου έως δηλαδή και τις 31 Δεκεμβρίου του 2029, μπορούν να στηριχθούν υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου αλλά θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική πρόβλεψη για μετατροπή των συστημάτων σε μίγμα υδρογόνου ή βιομεθανίου. Η τελευταία πρόταση αποτελεί μία λύση και ήδη πραγματοποιούνται συζητήσεις γύρω από την μετατροπή του δικού μας νέου εργοστασίου Πτολεμαΐδα 5.

Ενεργειακή Αυτονομία

Βλέποντας όλες αυτές τις εξελίξεις που διαδραματίζονται με την κάθε χώρα να επιδίδεται σε μία προσπάθεια προώθησης των δικών της συμφερόντων, αλλά και τις τιμές των ορυκτών καυσίμων να μεταβάλλονται συνεχώς, το τεχνικό μας γραφείο προτείνει ως λύση στην ενεργειακή φτώχεια την ενεργειακή αυτονομία.

Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε δημιουργώντας κατασκευές σύμφωνα τις προδιαγραφές του παθητικού κτιρίου. Το πρότυπο αυτό ορίζει ως μέγιστη ετήσια κατανάλωση τις 15 kW/m2 το χρόνο. Ένα νούμερο πραγματικά πολύ χαμηλό και το κόστος σε σχέση με μία τυπική κατασκευή είναι περίπου 10% μεγαλύτερο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παθητικό κτίριο μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο. Για οποιαδήποτε απορία έχετε επί του θέματος μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.