You are currently viewing Έρχεται το νέο Εξοικονομώ. Τι αλλάζει στα κριτήρια.

Έρχεται το νέο Εξοικονομώ. Τι αλλάζει στα κριτήρια.

Τρία νέα προγράμματα Εξοικονομώ – Αυτονομώ αναμένεται να ανοίξουν προς χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης <<Ελλάδα 2.0>>.

Για ιδιώτες
Για επιχειρήσεις
Για δημόσια κτίρια

Με στόχο να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερο ενδιαφερόμενοι, ξεκινά τον Σεπτέμβριο τον νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως τόνισε σε συνέντευξη του ο αρμόδιος υπουργούς, Κώστας Σκρέκας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες, ώστε να έχουν χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

Μία πολύ σημαντική ανακοίνωση σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας αποτελεί το γεγονός ότι πλέον δεν θα ληφθεί ως βασικό κριτήριο η χρονική προτεραιότητα υποβολή της αίτησης όπως γινόταν στα προηγούμενα προγράμματα, αλλά θα θεσπιστούν νέα.

Για ιδιώτες

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι στην εν λόγω δράση ενεργειακής εξοικονόμησης να σημειωθεί ρεκόρ υπαγωγών, αν ληφθεί υπόψη πως σε κάθε ένα από τα ανάλογα προγράμματα που «έτρεξαν» μέχρι σήμερα, εντάσσονταν περίπου 25.000-35.000 κατοικίες. Στόχος του νέου προγράμματος είναι η αναβάθμιση πάνω από 210.000 νοικοκυριών.

Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση πάνω από 210.000 νοικοκυριών.

Κώστας Σκρέκας Υπουργός Ενέργειας

Για να επιτευχθεί αυτός ο νέος στόχος, αναμένεται να περιορισθεί το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης για τους δικαιούχους στα επίπεδα του 60% – 65%, ενώ στα προηγούμενα προγράμματα άγγιζε έως και το 90% σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία.

Το συνολικό ύψος κονδυλίων χρηματοδότης από το <<Ελλάδα 2.0>>, δηλαδή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, θα αγγίξουν το ποσό των 1,081 δις € με στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30%.

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι στην εν λόγω δράση ενεργειακής εξοικονόμησης να σημειωθεί ρεκόρ υπαγωγών, αν ληφθεί υπόψη πως σε κάθε ένα από τα ανάλογα προγράμματα που «έτρεξαν» μέχρι σήμερα, εντάσσονταν περίπου 25.000-35.000 κατοικίες

Μία ακόμα σημαντική ανακοίνωση ήρθε να προστεθεί από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας κατά την εισήγηση της στο συνέδριο που πραγματοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η κυρία Αλεξάδρα Σδούκου τόνισε ότι για να πρώτη φορά στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ θα ενταχθεί και η διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου η οποία θα είναι υποχρεωτική και θα επιδοτείται από το Κράτος. Περισσότερα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) διαβάστε εδώ.

Επίσης τόνισε ότι οι εγκεκριμένες πιστώσεις για το πρόγραμμα θα κατανεμηθούν ανά Νομό, και όχι ως Περιφέρεια που γινόταν ως τώρα.

Κριτήρια Αξιολόγησης

Εισοδηματικά- Κοινωνικά

Τα βασικά στοιχεία που έρχονται να προστεθούν στο νέο πρόγραμμα τα οποία και το καθιστούν ξεχωριστό από όλα τα προηγούμενα, είναι πρώτον η κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας και δεύτερον η εισαγωγή εισοδηματικών – κοινωνικών κριτηρίων.

Στο νέο πρόγραμμα, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, στην κατάταξη θα παίζει μεταξύ άλλων ρόλο η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, οι τοπικές κλιματικές συνθήκες (βαθμοημέρες).

Πιο αναλυτικά, τα κριτήρια υπαγωγής ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιότητας, θα εξετάζουν:

 • Ηλικία του κτιρίου (παλαιότητα)
 • Εισοδηματικά Κριτήρια
 • Αριθμός μελών της οικογένειας που κατοικούν εκεί
 • Τις Ενεργειακές Κατηγορίες Αναβάθμισης
 • Το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία
 • Μακροχρόνια άνεργοι
 • Πόση ενέργεια κατανάλωσε το κτίριο στην διάρκεια του έτους

Επιλέξιμες Κατοικίες

Προϋποθέσεις

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

 • Υφίσταται νόμιμα
 • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα
 • Να χρησιμοποιείται ως Κύρια Κατοικία
 • Να έχει καταταχθεί βάσει του Π.Ε.Α σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίσης της Γ

Για να υπολογιστεί το τελευταίο κριτήριο, δηλαδή το ποσό της ενέργειας που κατανάλωσε το κτίριο στην διάρκεια του έτους, απαιτείται η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Επιλέξιμες Παρεμβάσεις

Το τεχνικό μας γραφείο αναλαμβάνει όλη την διαδικασία ένταξης σας στο πρόγραμμα Εξοικονομώ καθώς και την κατασκευή Παθητικών Κτιρίων, νέων και υφιστάμενων. Η κατασκευή ενός Παθητικού Κτιρίου μπορεί να επιχορηγηθεί μέσα από το πρόγραμμα Εξοικονομώ και ουσιαστικά οι ιδιοκτήτης να απολαμβάνει τα οφέλη της πλήρης ενεργειακής αυτονομίας.

Κλείστε Ραντεβού

Θα είναι χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Δυτική Μακεδονία

Νέες Επενδύσεις

Στο προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ίσχυε ένα επιπλέον πριμ επιχορήγησης της τάξης του 10%.

Αν και στο τωρινό πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποιο επιπλέον ποσοστό επιδότησης, ο Υπουργός Ενέργειας κύριος Σκρέκας ανακοίνωσε ωστόσο τις τελευταίες μέρες μία σημαντική συμφωνία που επιτεύχθει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στα πλαίσια της οποίας θα υλοποιηθούν στην περιοχή μας επενδύσεις της τάξης των 325 εκατ. .

Σκοπός της συμφωνίας αυτής είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα φέρει η απολιγνιτοποίηση στους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Για Επιχειρήσεις

Κονδύλι ύψους 450 εκατ. ευρώ, του «Ελλάδα 2.0»  θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων. Στόχος είναι να αναβαθμισθούν ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις.

Οι εγκεκριμένες παρεμβάσεις θα διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%, κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάστασή τους. Στο νέο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις που επίσης θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο θα έχει ξεχωριστές διαδικασίες για τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για Δημόσια Κτίρια

Περίπου 210 κτίρια του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπεται να είναι οι δικαιούχοι του «Εξοικονομώ στο δημόσιο», προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων.

Και σε αυτήν την περίπτωση, ο στόχος των παρεμβάσεων θα είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%. Για την ενεργειακή θωράκιση των υποδομών, θα αξιοποιηθεί το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για τη σύναψη συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με όλες μας τις υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Για να δείτε τα project μας πατήστε εδώ.